Η 77η επέτειος της Μάχη της Καλαμάτας

0

Η τελετή για την 77η επέτειο από τη Μάχη της Καλαμάτας, που έδωσαν στις 28 και 29 Απριλίου του 1941 οι Συμμαχικές δυνάμεις, με ιδιαίτερη ένταση στην Παραλία, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 8 Μαΐου 2018, στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων.

Οι Συμμαχικές δυνάμεις, αποτελούμενες από Βρετανούς, Νεοζηλανδούς, Αυστραλούς και Έλληνες (από την Ελλάδα και την Κύπρο), Σέρβους και Εβραίους, κατά των Γερμανικών δυνάμεων που προήλαυναν, προωθούμενες με μεγάλη ταχύτητα, έδωσαν στις 28 και 29 Απριλίου 1941 την τελευταία μάχη στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Στην τελετή, που έγινε στο μνημείο, το οποίο βρίσκεται στο νότιο άκρο του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων, παραβρέθηκαν Βρετανοί και Ισραηλινοί, απόγονοι των μαχητών που έλαβαν μέρος στη Μάχη, ο Αναπληρωτής Πρέσβης της Αυστραλίας Andrea Carlo Biggi, ο Στρατιωτικός Ακόλουθος και Ακόλουθος Άμυνας του Ισραήλ, Πλοίρχος Zvika Shahar και ο Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Νέας Ζηλανδίας Κωνσταντίνος Κοτσιλίνης. Επίσης παραβρέθηκε η αντιπεριφερειάρχης Ελ. Αλειφέρη, ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας, ο πρ. αντιπεριφερειάρχης και περιφερειακός σύμβουλος Π. Αλευράς, η περιφερειακή σύμβουλος Αντωνία Μπούζα, δημοτικοί σύμβουλοι, ο Π. Γκρέκης εκ μέρους του Επιμελητηρίου, εκπρόσωποι στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, άλλων φορέων κ.ά.

maxi kalamatas 2

Η  ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΑΠΟΜΑΧΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ 1941

Την εισαγωγική ομιλία στην τελετή πραγματοποίησε η Janet Parkin, Γραμματέας της Αδελφότητας των Απομάχων της Ελληνικής Εκστρατείας του 1941, η οποία μετέφερε «τους χαιρετισμούς της Αδελφότητας των Απομάχων της Ελληνικής Εκστρατείας του 1941, της οποίας είμαι γραμματέας, και τους ειλικρινείς χαιρετισμούς του Προέδρου μας, κ. Φρανκ Γκιλ, ο οποίος στην ηλικία πλέον των 99 ετών σχεδόν, δυσκολεύεται να ταξιδέψει».

Όπως είπε η κα Janet Parkin «την αποστολή του Ηνωμένου Βασιλείου, συμμετέχουμε 19 άτομα – γιοι, κόρες και εγγόνια των Απομάχων – οι οποίοι, πριν 77 χρόνια, πολέμησαν εδώ, στην Ελλάδα, για την ελευθερία μας, την ελευθερία που απολαμβάνουμε σήμερα. Ορισμένοι έδωσαν τη ζωή τους εδώ, άλλοι συνελήφθησαν ως αιχμάλωτοι πολέμου και άλλοι διέφυγαν, για να συνεχίσουν τη μάχη σε άλλους τόπους. Όπως θα γνωρίζετε, τα στρατεύματα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας πολέμησαν με ανδρεία και ηρωισμό πλάι στα Βρετανικά στρατεύματα, το 1941».

Αναφέρθηκε επίσης, σε ένα Νεοζηλανδό, τον Τζακ Χίντον, στον οποίον απονεμήθηκε ο Σταυρός της Βικτωρίας για την ανδρεία του στη μάχη, ενώ καλωσόρισε «μια ομάδα από το Ισραήλ, οι πρόγονοι των οποίων πολέμησαν εδώ, στην Ελλάδα, με το Jewish Pioneer Corps (σ.σ. ήταν Σώμα Ελαφρού Μηχανικού) που συμμετείχε στο Βρετανικό Εκστρατευτικό Σώμα».

«Ήταν θερμή ευχή του αειμνήστου πατέρα μου, Έντουϊν Χόρλινγκτον, Ιδρυτή της Αδελφότητας των Βετεράνων, και των συμπολεμιστών του, να μην ξεχαστούν οι θυσίες που έγιναν το 1941. Θα χαίρονταν πολύ να γνωρίζουν ότι συγκεντρωθήκαμε όλοι εδώ, σήμερα, φροντίζοντας να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη και να μην ξεχαστούν τα γεγονότα του 1941», συνέχισε η κα Janet Parkin ενώ καταλήγοντας ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και «τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που διοργανώσατε, γι’ άλλη μια φορά, αυτή τη σημαντική εκδήλωση».

Π. ΝΙΚΑΣ: ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΑΣΒΕΣΤΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ ΑΥΤΟΥ

maxi kalamatas 3

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο Δήμαρχος, αφού καλωσόρισε τους παρισταμένους στην τελετή ανέφερε τα εξής:

«Πέρασαν 77 χρόνια από τις 28 Απριλίου 1941, τότε που 58.000 Βρετανοί, Αυστραλοί, Εβραίοι, Σέρβοι, Έλληνες, Νεοζηλανδοί, Κύπριοι στρατιώτες έδωσαν την τελευταία μάχη στην ηπειρωτική Ελλάδα κατά των Γερμανών, σε μία προσπάθεια να διαφύγουν στην Κρήτη και την Αίγυπτο.

Είναι αλήθεια ότι το σημαντικό αυτό γεγονός δεν κατέχει στην ιστορία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου τη θέση που του αξίζει, παρά τα βιβλία που έχουν γραφτεί και παρά τις προσπάθειες πολλών βετεράνων αγωνιστών.

Εμείς, όμως, πρέπει να προσπαθούμε να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη του γεγονότος αυτού. Το χρωστάμε στους αγωνιστές και τους νεκρούς του μεγάλου αγώνα για την ελευθερία των λαών.

Αιωνία τους η μνήμη!».

Ο Π. Νίκας έκλεισε το χαιρετισμό του ευχαριστώντας τον Καλαματιανό Νίκο Ζερβή, σύνδεσμο και «γέφυρα» με την Αδελφότητα των Απομάχων της Ελληνικής Εκστρατείας του 1941, για τις υπηρεσίες του προς διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

BARRY PARKIN: «ΘΑ ΤΟΥΣ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ»

maxi kalamatas 4

Ακολούθως, ο Barry Parkin απήγγειλε από στήθους ορισμένους στίχους, από το ποίημα «Στους πεσόντες…», που έχει γράψει ο Λόρενς (Ρόμπερτ) Μπίνιον [1869 – 1943], οι οποίοι σε μετάφραση του Νίκου Ζερβή στην ελληνική έχουν ως εξής:

«Δεν θα γεράσουν

Όπως θα γεράσουμε εμείς, οι παραλειπόμενοι.

Η ηλικία δεν θα τους κουράσει

Ούτε τα χρόνια θα τους καταδικάσουν

Με τη δύση του ήλιου και το ξημέρωμα

Θα τους θυμόμαστε».

ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΑΦΑΝΩΝ

Στο πλαίσιο της τελετής αναπέμφθηκε από Ιερέα της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των ψυχών των Ελλήνων και Φιλελλήνων πεσόντων κατά τη μάχη της Καλαμάτας.

Κατατέθηκαν, επίσης, στέφανοι από τους Έλληνες επισήμους, τους εκπροσώπους της Αυστραλίας, του Ισραήλ και της Νέας Ζηλανδίας, από εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων της Αυστραλίας, όπως και από τους εκπροσώπους των Βρετανών, Αυστραλών και Ισραηλινών απογόνων των Απομάχων.

Ακόμη, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανακρούσθηκαν οι εθνικοί ύμνοι της Βρετανίας και της Ελλάδος από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, ενώ τιμές απέδωσε άγημα από την 120 ΠΕΑ.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.