Η συγγραφέας Στέλλα Αρβανίτη στο 17ο Δ.Σ.

0

Η βραβευμένη συγγραφέας παιδικών βιβλίων Στέλλα Αρβανίτη, προσκαλεσμένη σήμερα Δευτέρα 23 Απριλίου 2018, στο 17ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, στο πλαίσιο των δράσεων της νεοσύστατης Βιβλιοθήκης του, παρουσίασε τα βιβλία της «Μύθοι μεταμορφώσεων» και «Η ιστορία ενός μικρού ονείρου, Καρίμ», στους μαθητές του σχολείου.

Στην βιβλιοπαρουσίαση είχαν προσκληθεί τα γειτονικά Νηπιαγωγεία (1ο και 17ο) στο πλαίσιο της διαδικασίας ομαλής μετάβασης των νηπίων στο Δημοτικό από την ερχόμενη σχολική χρονιά.

17o dhm_sxoleio 3

Η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί διεθνώς από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, αφιερωμένη σε δύο μεγάλους δημιουργούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας που «έφυγαν» την ίδια ημέρα (23 Απριλίου 1616) από τη ζωή, τους Ουίλιαμ Σαίξπηρ και Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Η Ημέρα Βιβλίου γιορτάζεται στην Ελλάδα από την Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, σε συνεργασία με την Εταιρεία Συγγραφέων και το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, με πολλές και σημαντικές εκδηλώσεις με άξονα το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία.

Η Στέλλα Αρβανίτη παρουσίασε δύο από τα βιβλία της αρχικά σε ηλεκτρονική μορφή στην αίθουσα Πληροφορικής του σχολείου, ενώ στη συνέχεια διάβασε στα παιδιά αποσπάσματα από τα βιβλία της και συζήτησε μαζί τους. Ύστερα τα νήπια συνεργάστηκαν με τους μαθητές μας της Α΄ τάξης και ζωγράφισαν τα βιβλία.

Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 17ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

17o dhm_sxoleio V

Όσον αφορά στη νεοσύστατη Βιβλιοθήκη του 17ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, «αποτελεί ένα φετινό δημιούργημα, χωρίς τη δαπάνη χρημάτων από το σχολείο», όπως μας είπε η Διευθύντρια του σχολείου Ευγενία Βαμβακά και πρόσθεσε: «Ο δήμος αρχικά διέθεσε χρώματα και εργάτη, οι γονείς βοήθησαν και οι εκπαιδευτικοί οργάνωσαν τους χώρους της. Είναι ένας πολύ ζεστός χώρος, για τον οποίον έχουν σχεδιαστεί και άλλες δράσεις. Χρειαζόμαστε επέκταση του συστήματος συναγερμού για να προστατέψουμε όλα τα βιβλία που διαθέτουμε στο σχολείο, παλιές αλλά και σύγχρονες εκδόσεις και επίσης ένα δια δραστικό σύστημα. Έχουμε αιτηθεί και τη συμμετοχή μας σε δίκτυο βιβλιοθηκών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης».

H ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΤΕΛΛΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ

Η Στέλλα Αρβανίτη κατάγεται από τη Β. Εύβοια (Λιχάδα). Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ιταλική Γλώσσα και Φιλολογία και ολοκλήρωσε την πανεπιστημιακή της κατάρτιση στον Καναδά και στην Μπολόνια της Ιταλίας (υποτροφία Erasmus). Παράλληλα αποφοίτησε και από τη Σχολή Διπλωματούχων Ξεναγών του ΕΟΤ. Από το 1996 εργάζεται ως διπλωματούχος ξεναγός σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία και κατά καιρούς ως εκπαιδεύτρια στα ΚΕΚ.

Η συγγραφική της δραστηριότητα άρχισε από τα πολύ πρώιμα χρόνια του δημοτικού και η συγγραφή είναι η μεγάλη της αγάπη. Ωστόσο, της αρέσει επίσης να διαβάζει, λατρεύει τα ταξίδια που την βοηθούν να συλλέγει εμπειρίες, να γνωρίζει διαφορετικές κουλτούρες και φυσικά να εμπνέεται.

Το παραμύθι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη δουλειά της καθώς το έχει εντάξει στις ξεναγήσεις των ελληνικών αλλά και ξένων σχολείων (ελληνικοί μύθοι, συμβολισμοί, θρύλοι και παραδόσεις). Διαθέτει κανάλι στο youtube (Stella Arvaniti) με παραμύθια και μυστικά συγγραφής. Επίσης πραγματοποιεί σεμινάρια συγγραφής και συμβολισμού των παραμυθιών.

ΔιακρΙσεις

  • 2016, «Η ιστορία ενός μικρού ονείρου, Καρίμ» (εκδ. Οσελότος), Α΄ Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας, Πετρίδειο Ίδρυμα Κύπρου.
  • 2015, «Τα δάκρυα της ζωής» (εκδ. Οσελότος), Γ΄ Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας, Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών.
  • 2014, «Το μυστικό της Μπρασκόγουρνας» (εκδ. Οσελότος), Α΄ Βραβείο Παιδικής Νουβέλας, 30ό­ Πανελλήνιο Συμπόσιο Ποίησης και Πεζογραφίας.
  • 2014, «Η ιστορία ενός μικρού ονείρου, Καρίμ», Γ΄ Βραβείο Παραμυθιού, Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών.
  • 2012, «Το κυπαρίσσι που έγερνε» (εκδ. Χρυσαλλίδα), Έπαινος, Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών.
  • Τους πρώτους της επαίνους έλαβε στην Γ΄ Γυμνασίου, σε πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης και πεζογραφίας («Ο ΦΙΛΩΝ»).
μοιραστειτε το:

Comments are closed.