Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στην Αρχαία Μεσσήνη

0

ΜΕ ΤΟ TUNED CITY ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ, ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση με το Tuned City έρχεται στην Αρχαία Μεσσήνη. Για τρεις ημέρες, από αύριο Παρασκευή (1/6/2018), έως και την Κυριακή, καλλιτέχνες και ερευνητές από όλο τον κόσμο μεταμορφώνουν την αρχαιοελληνική πόλη με ηχητικές εγκαταστάσεις, περιπάτους, διαλέξεις και συναυλίες. Η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο για το Tuned City ξεκινάει από τις 9:00 και είναι ελεύθερη. Όλες οι εκδηλώσεις (ομιλίες, παραστάσεις, παρουσιάσεις) θα είναι στην Αγγλική γλώσσα.

«Συνήθως κοιτάζουμε ένα χώρο για να τον κατανοήσουμε», σημειώνεται σε σχετική με την εκδήλωση ανακοίνωση της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και διερωτώνται: «Πώς θα ήταν αν τον ακούγαμε;».

Για 3 ημέρες, η αρχαιοελληνική πόλη της Μεσσήνης μεταμορφώνεται σε ένα ανεξάντλητο ηχοτοπίο -μια τεράστια πλατφόρμα καλλιτεχνικής παραγωγής και παρουσιάσεων, συζητήσεων και διαμεσολάβησης της τέχνης του ήχου και της μουσικής σε δημόσιους χώρους- και επανασυστήνεται στο κοινό.

 

Τι ερευνά το Tuned City

Το Tuned City ερευνά τη σχέση ανάμεσα στον ήχο και το χώρο και παρουσιάζει καλλιτεχνικό έργο και θεωρητικές θέσεις που προέρχονται από ουσιαστικές ενασχολήσεις με τον ήχο, στο πλαίσιο αστικών και αρχιτεκτονικών καταστάσεων, με ιδιαίτερη έμφαση σε πρωτότυπες προσεγγίσεις στο ρόλο του «ήχου» και της «ακρόασης».

Οι προηγούμενοι σταθμοί του Tuned City συνήθως λάμβαναν χώρα σε κεντρικές ευρωπαϊκές μητροπόλεις, όπως το Βερολίνο (2008), το Ταλίν (2011) και οι Βρυξέλλες (2013). Αυτή τη χρονιά, το Tuned City πραγματοποιείται στην Αρχαία Μεσσήνη και αναζητά την υποδειγματική «ιδεατή πόλη»: την αρχαιοελληνική πόλιν.

Ο αρχαιολογικός χώρος και η συνεχιζόμενη ανασκαφή του, με όλες τις στρώσεις ιστορίας που περιέχει, είναι ο ιδανικός τόπος για να συλλογιστούμε πάνω στην «πόλη ως κατασκευή» και να εξερευνήσουμε τις αισθητηριακές πτυχές του χώρου, καθώς επίσης τις κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της πόλης. Κάτω από την καλά διατηρημένη δομή της πόλης του αρχαίου χώρου γίνεται ξεκάθαρο ότι αυτή ήταν το κορυφαίο επίτευγμα του Ιππόδαμου: η αναγνώριση ότι η πολεοδομία αφορούσε κάτι παραπάνω από το σχεδιασμό μιας λειτουργικής πόλης. Αφορούσε τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που εξέφραζε και έθρεφε τα ιδανικά των πολιτών της.

Τι προβάλλουμε πάνω σε έναν χώρο όπως αυτός; Πώς ανιχνεύουμε και διατηρούμε την ιστορία του και πώς αυτό διαμορφώνει τις σύγχρονες και μελλοντικές πολιτισμικές ταυτότητες; Τι βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια και ανάμεσα στα εμφανή μνημειακά ευρήματα; Πώς μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε ιζηματώδεις μνήμες; Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στις τοπικές και τις απόμακρες, τις παρελθοντικές και τις τρέχουσες λειτουργίες της μνήμης; Πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε ή και να ενεργοποιήσουμε διαφορετικούς τρόπους αντίληψης;

Το Tuned City αφουγκράζεται κάτω από τις επιφάνειες και ανάμεσα στα εμφανή ευρήματα. Για 3 ημέρες, η αρχαιοελληνική πόλη της Μεσσήνης μεταμορφώνεται σε μια τεράστια πλατφόρμα καλλιτεχνικής παραγωγής και παρουσιάσεων, συζητήσεων και διαμεσολάβησης της τέχνης του ήχου και της μουσικής σε δημόσιους χώρους, μέσα από ένα πλήθος site-specific μορφών, σε άμεση αλληλοσυσχέτιση με το τοπικό περιβάλλον και σε ζωτική συνδιαλλαγή με τα τοπικά και διεθνή ακροατήρια. Εξετάζοντας τις πραγματικές λειτουργίες και τους διαφορετικούς ορισμούς του τι ήταν τελικώς μια ιδεατή πόλη, ή του τι θα έπρεπε να είναι, τα έργα κυμαίνονται από ηχητικές εγκαταστάσεις, περιπάτους και διαλέξεις, μέχρι συναυλίες και συμμετοχικά δρώμενα.

Κάθε ημέρα των εκδηλώσεων θα είναι εστιασμένη σε ένα κεντρικό θέμα: Πολιτικές της Ακρόασης, Μέσα και Υλικότητες, Φασματικές Ατμόσφαιρες.

Όλες οι εγκαταστάσεις αποτελούν νέες αναθέσεις για τη συγκεκριμένη διοργάνωση του Tuned City και η ανάπτυξη και η παραγωγή τους έχουν γίνει ειδικά για το συγκεκριμένο περιβάλλον του αρχαιολογικού χώρου και του χωριού της Αρχαίας Μεσσήνης.

H περιγραφή της κάθε ημέρας

1η Ημέρα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

Πολιτικές της ακρόασης

Οι Πολιτικές της Ακρόασης εκκινούν από την ανθρώπινη φωνή, τη διάρθρωση της σκέψης, τις προφορικές ιστορίες, τη χρήση και την κατάχρηση της γλώσσας. Επιδιώκουν να ανασκάψουν τα συστήματα της εξουσίας και του νόμου, την παραγωγή του χώρου μέσω της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και τη συγκρότηση του Πολιτικού μέσω της διαπραγμάτευσης συμφερόντων: από τις ασώματες φωνές και τα άφωνα σώματα, την εμπρόθετη ακρόαση σε μια εγγύτητα, εμβυθισμένοι ή σε απόσταση, από την ομιλία σε ένα ακροατήριο και την ακρόαση ως μια ενεργητική πράξη, σχεδιάζοντας το περίγραμμα και νιώθοντας τους περιορισμούς και τα όρια, αποβλέποντας έτσι στις ίδιες τις δομές μιας πόλης διαλόγου.

H Παρασκευή περιλαμβάνει:

 • Πρωινή Ενότητα 10:00 – 13:30  στον  αρχαιολογικό χώρο (Θέατρο – Αγορά).
 • Απογευματινή Ενότητα 15:00 – 18:00 στον αρχαιολογικό χώρο (Θέατρο).
 •                                      18:30 – 19:00 στο χωριό Αρχαία Μεσσήνη
 • Βραδινή Ενότητα 20:00 – 21:00 στον αρχαιολογικό χώρο (Θέατρο)

2η Ημέρα

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

Μέσα και υλικότητες

Ενσωματωμένες στη γεωμορφολογία του τοπίου, διαρκώς μετασχηματιζόμενες από τις γεωλογικές δραστηριότητες και τις καιρικές συνθήκες, οι ανθρώπινες εγκαταστάσεις στην Αρχαία Μεσσήνη έχουν αναπτυχθεί λόγω ανάγκης ή βούλησης. Τυπολογίες ανάμεσα σε υποθετικά ή ξεχασμένα παρελθόντα. Συστήματα αποθήκευσης αναλογικών φίλτρων. Ταλαντευόμενες ανάμεσα σε φυσικά μέσα, κατασκευασμένες, σχεδιασμένες, κτισμένες και ερειπωμένες, αποσυντιθέμενες σε ψήγματα από τις φυσικές διαδικασίες και την αποσύνθεση, μετατρέπονται σε κάτι άλλο ή γίνονται ίζημα ξανά. Ανασκαμμένες, διαβασμένες, αναλυμένες, μεταγραμμένες, αποκωδικοποιημένες, διατηρημένες, αρχειοθετημένες, μεσολαβημένες και ξεχασμένες. Αυτή η ημέρα αφουγκράζεται ζητήματα υλικότητας και ερμηνείας, αρχαιολογίας και πέραν αυτής.

Το Σάββατο περιλαμβάνει:

 • Πρωινή Ενότητα 10:00 – 13:00  στον αρχαιολογικό  χώρο (Εκκλησιαστήριο  – Αγορά)
 • Απογευματινή Ενότητα 15:00 – 18:30 στον αρχαιολογικό χώρο (Εκκλησιαστήριο – Αγορά – Παλαίστρα)
 • Βραδινή Ενότητα 20:00 – 21:15 στον αρχαιολογικό  χώρο (Εκκλησιαστήριο)

3η Ημέρα

ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

Φασματικές Ατμόσφαιρες

Πολλαπλές αόρατες πόλεις ενυπάρχουν πέρα και ανάμεσα στις υλικές επιστρώσεις. Πυκνές μυθολογίες και πολύπλοκα συστήματα πεποιθήσεων ενισχύουν τα ευρήματα, ταυτόχρονα όμως εγκαθιδρύουν και εναλλακτικά αφηγήματα. Οι χρησμοί, οι λατρείες και oι τελετές αποτελούν στοιχεία καταστατικής σημασίας για την ατμόσφαιρα του χώρου. Ωστόσο, οι μετρήσιμες ενέργειες και οι ανιχνεύσιμες φορτίσεις, οι αγώγιμες και πιεζοηλεκτρικές δυνητικότητες, οι ακτινοβολίες, τα πεδία ατμοσφαιρικής πίεσης και όλων των ειδών τα σχετικά φαινόμενα καταλαμβάνουν μια ευρεία έκταση του φάσματος. Η ακρόαση και η συναίσθηση ως υποκειμενική πρακτική και παραγωγική εικασία οδηγούν αυτόν τον κύκλο σε μια κορύφωση, αλλά σε καμία περίπτωση στην κατάληξή του.

H Κυριακή περιλαμβάνει:

 • Πρωινή Ενότητα 10:00 – 13:30  στον  αρχαιολογικό χώρο (Εκκλησιαστήριο – Ασκληπιείο – Στάδιο).
 • Απογευματινή Ενότητα 14:30 – 17:45 στον αρχαιολογικό χώρο (Αγορά – Στάδιο – Παλαίστρα).
 • Βραδινή Ενότητα 19:00 – 20:00 Όρος Ιθώμη (Παλαιά Μονή Βουλκάνου). Η ανάβαση θα γίνει με τα πόδια και θα έχει διάρκεια περίπου 75’. Δεν θα επιτρέπεται η άνοδος οχημάτων.

Ενημερωθείτε (εδώ) αναλυτικά για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

H Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση καλύπτει το αντίτιμο του εισιτηρίου για την είσοδο του κοινού στον αρχαιολογικό χώρο για μεμονωμένους επισκέπτες που θα παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του Tuned City ή για όσους φτάνουν στον χώρο με τα μεταφορικά μέσα που έχει οργανώσει η Στέγη. Η προσφορά δεν καλύπτει ομάδες οργανωμένες από άλλα πρακτορεία εκτός αν έχει υπάρξει προηγούμενη γραπτή συμφωνία με τη Στέγη.

Δυνατότητα προκράτησης δελτίων εισόδου στο info@interfacesnetwork.eu

Δείτε εδώ πληροφορίες για τη διαμονή και τη μεταφορά του κοινού από και προς την Αρχαία Μεσσήνη.

Για την αποφυγή καθυστερήσεων, προτείνεται η άφιξη στον αρχαιολογικό χώρο να γίνεται τριάντα λεπτά (30΄) πριν από την έναρξη της εκάστοτε δράσης.

Προτείνεται επίσης οι επισκέπτες να φοράνε άνετα ρούχα και παπούτσια και να έχουν μαζί καπέλο, αντηλιακό, γυαλιά ηλίου και νερό.

Ο ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

Σχετικά, από το Δήμο Μεσσήνης εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:

«Ο Δήμαρχος Μεσσήνης με αισθήματα ευγνωμοσύνης και εκτίμησης καλωσορίζει το ΤUNED CITY της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, στην Αρχαία Μεσσήνη 1-3.6.2018. Συγχαίρει τους διοργανωτές για την εξαιρετική τους πρωτοβουλία να πραγματοποιήσουν τη δράση τους, στην Αρχαία Μεσσήνη. Τόπο Κοιτίδας Πολιτισμού, πέραν του πλούσιου και πολύτιμου ιστορικού και πολιτιστικού αποθέματος της, έχει να επιδείξει μια συνεχιζόμενη πορεία σε θέματα πολιτιστικής έκφρασης και δημιουργίας ενώ παράλληλα αποτελεί σημαντικό κέντρο γνώσης  μελέτης και έρευνας  της χώρας μας. Με μεγάλη χαρά ο Δήμος Μεσσήνης ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Ιδρύματος και υποστήριξε με τα μέσα που διαθέτει, σε υλικό και ανθρώπινο δυναμικό την ανωτέρω δράση.

Προς ενημέρωση δημοτών μας και επισκεπτών σας γνωστοποιούμε ότι:

 • Η είσοδος του κοινού είναι ελεύθερη
 • Όλες οι εκδηλώσεις (ομιλίες, παραστάσεις, παρουσιάσεις) θα είναι στα Αγγλικά
 • Υπάρχει η δυνατότητα προκράτησης δελτίων εισόδου στο  info@interfacesnetwork.eu».

Η ΣΤΕΓΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση είναι ένας τόπος πολιτισμού που φιλοξενεί εκδηλώσεις και δράσεις όλου του καλλιτεχνικού φάσματος, από το θέατρο, το χορό, τη μουσική, τον κινηματογράφο και τα εικαστικά έως την ψηφιακή και υβριδική τέχνη και τα γράμματα. Αποστολή μας είναι η προβολή του σύγχρονου πολιτισμού, η υποστήριξη των Ελλήνων δημιουργών, η καλλιέργεια διεθνών συνεργασιών, η εξερεύνηση των ορίων μεταξύ επιστημών, τέχνης και κοινωνίας, η εκπαίδευση για τα παιδιά και η διά βίου μάθηση για ανθρώπους κάθε ηλικίας, σε ένα χώρο ανοιχτό και προσιτό σε όλους.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.