Ενημερώσεις για το Μιναγιώτικο φράγμα

0

ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ Π.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Για την πορεία υλοποίησης των μελετών του Μιναγιώτικου φράγματος, μέρος των οποίων αφορά και την διαβούλευση για την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης του έργου ενημέρωσε σήμερα Τετάρτη (7-2-2018), ο εκπρόσωπος της μελετητικής εταιρείας, Δ. Ζιώγας, ο οποίος επισκέφτηκε την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, με σκοπό να ενημερώσει σχετικά τους υπηρεσιακούς παράγοντες των αρμοδίων υπηρεσιών της Π.Ε. Μεσσηνίας

Στην σύσκεψη τέθηκαν θέματα σχετικά με τον τεχνικό σχεδιασμό της υλοποιηθείσας μελέτης του έργου «προμελετη – οριστικη μελετη φράγματος Μιναγιώτικου & οριστική μελέτη αρδευτικού δικτύου» δ. Πύλου Μεθώνης Ν. Μεσσηνίας», καθώς και σχετικά με την σπουδαιότητα υλοποίησης του έργου για την περιοχή  τις οποίας θα εξυπηρετηθούν οι ανάγκες άρδευσης.

Επίσης επισημάνθηκε ότι οι υπηρεσίες της Π.Ε. Μεσσηνίας θα συνδράμουν παρέχοντας κάθε δυνατή βοήθεια και κατά την διαδικασία συζήτησης της περιβαλλοντικής μελέτης του έργου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, θα αναφερθούν και τυχόν παρατηρήσεις επί του τεχνικού κειμένου της μελέτης όπως αυτές θα διατυπωθούν από τις υπηρεσίες.

Από την Αντιπερειφερειάρχη Π.Ε. Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη τονίσθηκε η σημασία του έργου για την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Πυλίας, εκφράστηκε η ικανοποίηση για την έως τώρα εξέλιξη του έργου και τονίσθηκε η αναγκαιότητα άμεσης υλοποίησης του έργου, με δεδομένο τα πρόσφατα προβλήματα, που αφορούσαν τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις της ευρύτερης περιοχής, λόγω της ξηρασίας.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ

Η παρουσίαση της εν εξελίξει μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου «Μιναγιώτικο φράγμα και αρδευτικό δίκτυο», πραγματοποιήθηκε επίσης τη Δευτέρα (5/2/18), στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου-Νέστορος στην οποία μίλησε ο εκ της ομάδας των μελετητών της εταιρείας Σύμβουλων Μηχανικών ο Δημήτρης Ζιώγας.

Ο Δ. Ζιώγας παρουσιάζοντας στους παρευρισκόμενους τη μελέτη του έργου, αναφέρθηκε στη δυνατότητα άρδευσης περί των 40.000 στρεμ. γεωργικής γης, γεγονός που θα ενισχύσει αισθητά την παραγωγή της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Πύλου-Νέστορος.

Στην παρουσίαση, στην οποία συμμετείχαν ο Δήμαρχος, Δ. Καφαντάρης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Θεόδωρος Χαραμαράς, στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας, της Διεύθυνσης Ανάπτυξης, της ΔΕΥΑΠΝ, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο εκπρόσωπος της ΓΕΩΤΕ Πελοποννήσου Μιχάλης Αντωνόπουλος και Δημότες Πύλου-Νέστορος, έγιναν στον μελετητή προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία του έργου και τη διευκόλυνση των αγροτών. Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος ζήτησε την  εξασφάλιση της δυνατότητας ύδρευσης στις Τοπικές Κοινότητες Λαχανάδας, Φοινικούντας και Μηλίτσας, των οποίων οι πηγές θα κατακλυσθούν εντός της λεκάνης του φράγματος από το εν δυνάμει έργο. Επιπλέον προτάθηκε η επέκταση του δικτύου προς την Τ.Κ. Αμπελόκηπων και η εξασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας των αγροτικών οδών, τμήματα των οποίων, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, επίσης κατακλύζονται εντός της λεκάνης του φράγματος.

Η έγκριση της ΜΠΕ του εν λόγω έργου πρόκειται να μπει ως θέμα σε μελλοντική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου-Νέστορος.

Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος τόνισε τα εξής: «Έργα τα οποία διασφαλίζουν την προοπτική της γεωργικής ανάπτυξης της περιοχής μας θα είναι για εμάς πάντα σημαντικά. Ένα έργο που έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, οδεύει προς την ολοκλήρωσή του και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους».

μοιραστειτε το:

Comments are closed.