Εκπαιδευτικά εργαστήρια ενσυναίσθησης

0

«ΓΙΝΕ ΣΑΙΞΠΗΡ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ» ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας διοργανώνει από σήμερα Τρίτη (2 Μαΐου 2017) στο χώρο της, κύκλο εκπαιδευτικών εργαστηρίων ενσυναίσθησης, με τίτλο «Γίνε Σαίξπηρ για μια μέρα: Ανακαλύπτουμε και δημιουργούμε τη δική μας “Τρικυμία”».

Όπως είπε η Προϊσταμένη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, Νινέτα Σωτηράκη, σε συνέντευξη Τύπου το εργαστήριο σχεδίασαν, δημιούργησαν και θα εμψυχώσουν η Μαρία Χριστάκη, καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας, Μ.Α. Συγκριτικής Λογοτεχνίας και η Μαρία Τσουλάκου, Αρχαιολόγος, M.Sc. Πολιτιστικής Διαχείρισης.

Επιδίωξη αυτής της πρωτοβουλίας είναι η συστηματική καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στις μικρές ηλικίες με προφανή στόχο να φέρει σε επαφή τα παιδιά με μεγάλα έργα της κλασσικής λογοτεχνίας, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας προσφέρει το βιωματικό εργαστήριο «Γίνε Σαίξπηρ για μια μέρα: Ανακαλύπτουμε και δημιουργούμε τη δική μας “Τρικυμία”».

Όπως είπε η κ. Σωτηράκη, «πρόκειται για ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα, το οποίο βασίζεται κατ’ εξοχή σε δραστηριότητες ενσυναίσθησης και προσεγγίζει τα παιδιά και το Σαιξπηρικό έργο, με απόλυτο βιωματικό τρόπο».

Οι εμψυχώτριες χρησιμοποιούν τα εκπαιδευτικά εργαλεία της ενσυναίσθησης προτείνοντας στους συμμετέχοντες, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, να προσπαθήσουν να μπουν στη θέση του Σαίξπηρ και των ηρώων του, να αφουγκραστούν την εποχή του, να ανοίξουν την ψυχή τους για να νιώσουν την ανάγκη του να εκφραστεί και να εκφράσει τις ιδέες του-ιδέες και νοήματα κλασικές- που μας εμπνέουν ακόμα και σήμερα.

Μέσα από τον κύκλο εκπαιδευτικών εργαστηρίων ενσυναίσθησης «Γίνε Σαίξπηρ για μια μέρα: Ανακαλύπτουμε και δημιουργούμε τη δική μας Τρικυμία», προσφέρονται στο χώρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας:

  • Τέσσερα εργαστήρια για σχολικές τάξεις (Γ’ έως ΣΤ’ Δημοτικού): Τρίτη 2 Μαΐου, Τρίτη 9 Μαΐου, Τρίτη 16 Μαΐου και Τρίτη 23 Μαΐου 2017.
  • Δύο εργαστήρια για οικογένειες με παιδιά: Σάββατο 29 Απριλίου και Σάββατο 27 Μαΐου 2017, από τις 10.30 π.μ. έως τις 12.30 μ.μ. (απαραίτητη κράτηση στο 2721096818).
  • Ένα επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές του προγράμματος για τη νέα σχολική χρονιά σε συνεργασία με τις Σχολικές Δραστηριότητες της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας: Δευτέρα 29 Μαΐου 2017, από τις 5:30 μ.μ. έως τις 7:30 μ.μ.

Η συμμετοχή σε όλα τα εργαστήρια είναι δωρεάν.

Η ενασχόληση – μέσω μιας ανακαλυπτικής διαδικασίας – με ένα από τα τελειότερα έργα του Σαίξπηρ, την «Τρικυμία «, γίνεται από επιλογή. Ο βασικός ήρωας του έργου αυτού, Πρόσπερο, από την αγάπη του για τα βιβλία, χάνει την εξουσία και εξορίζεται, έχοντας όμως μαζί του αυτά ακριβώς τα βιβλία για τα οποία εξορίστηκε. Ο ρόλος λοιπόν των βιβλίων στη ζωή του και ο πιθανός προβληματισμός για το τι ρόλο μπορούν να παίξουν στις ζωές όλων, αποτελεί κατάλληλο σημείο εκκίνησης για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται σε μια βιβλιοθήκη.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.