Εγκαινιάστηκε η Ι. Μ. Βελανιδιάς

0

Tα Εγκαίνια του ανακαινισθέντος κτηριακού συγκροτήματος της ιστορικής Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Βελανιδιάς, πραγματοποιήθηκαν με λαμπρότητα σήμερα, Κυριακή του Θωμά 15 Απριλίου 2018, παρουσία πλήθους πιστών.

Κατά τον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος στη συνέχεια τέλεσε την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, συμπαραστατούμενος από ιερείς της Μητροπόλεως. Προ της Απολύσεως ο Μητροπολίτης τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού και στη συνέχεια προέβη στα αποκαλυπτήρια της κτητορικής πλάκας του Μοναστηριού.

velanidia th2

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον πρώην ΠρωθυπουργόΑντώνη Σαμαρά για την ένταξη του έργου της αποκατάστασης του κτηριακού συγκροτήματος της Μονής, καθώς και για την συμβολή τους, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, την θεματική Αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου, την Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, και την πρώην Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Παρέστησαν, ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Παναγιώτης Νίκας, η Αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Περικλής Μαντάς, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και άλλων τοπικών φορέων.

Τέλος, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας συνεχάρη και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διοίκησης και Διαχείρισης της Μονής, Πανοσιολογιότατο  Αρχιμανδρίτη Χριστοφόρο Νταμάτη για την άοκνη προσφορά του στο Μοναστήρι. Επίσης εξέφρασε την επιθυμία και ευχή του, γρήγορα η Ιερά Μονή να επανδρωθεί με αδελφότητα.

velanidia th3

Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ

Η Ιερά Μονή Βελανιδιάς (Ζωοδόχου Πηγής), η λειτουργία ανεστάλη το 1986, μετά τις σοβαρές ζημιές που υπέστη από τους σεισμούς, με τρία μάλιστα θύματα (δυο μοναχές και μία λαϊκή).

Κατά τη διάρκεια του βίου της η Μονή λεηλατήθηκε, πυρπολήθηκε και ισοπεδώθηκε είτε από επιδρομές βαρβάρων και ξένων κατακτητών είτε από καταστροφικούς σεισμούς, αλλά πάλι ξανακτίστηκε. Τελευταία φορά ανοικοδομήθηκε εκ θεμελίων μετά το σεισμό του Σεπτεμβρίου 1986.Το μοναστήρι από την ίδρυσή του ήταν ανδρικό μέχρι και το έτος 1966, οπότε μετατράπηκε σε γυναικείο και την ταυτότητά του αυτή τη διατηρεί μέχρι σήμερα.

velanidia th4

Τελευταίος ηγούμενος, όσο η Μονή ήταν ανδρική ήταν ο πατήρ Αλέξανδρος Θεοφιλόπουλος (1947-1966). Ειδικότερα, ο Ιερομόναχος Αλέξανδρος, κατά κόσμον Παναγιώτης Ιωάν. Θεοφιλόπουλος, από το Αρφαρά, το 1946 πήγε ως δόκιμος μοναχός στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βελανιδιάς Καλαμάτας και τον Αύγουστο του ιδίου έτους έγινε η κουρά του και ονομάστηκε Αλέξανδρος. Το επόμενο έτος, το 1947, χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος και ανέλαβε ως ηγούμενος της Μονής μέχρι το 1966 που κοιμήθηκε.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.