Διαπιστώσεις του Δημάρχου χωρίς αντίκρισμα

0

«Στον «αέρα» βρίσκονται δύο από έργα που εκτελούνται (για την ακρίβεια οι εργολάβοι έχουν προχωρήσει σε αναστολή εργασιών) στην Καλαμάτα και είναι ενταγμένα στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Ένα ακόμα, που είναι ενταγμένο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, δεν ξεκινά καν, ενώ ένα ακόμα συνεχίζεται, λόγω της … μεγαλοψυχίας του εργολάβου».

Αυτό σημειώναμε στις 3 Αυγούστου 2015 (Διαβάστε εδώ) ανασφερόμενοι στα έργα ανάπλασης

  • «τμήματος παραλιακής ζώνης Καλαμάτας (Πλατεία Ανάστασης)»
  • «κοινόχρηστου χώρου πλατείας Ανάληψης του Δήμου Καλαμάτας» (φωτό μακέτα), που διεκόπησαν και
  • το έργο «Αστική Ανάπλαση περιοχής Μεγάρου Χορού Καλαμάτας», που δεν ξεκίνησε.

Και στα 3 για να χρηματοδοτηθούν είχε βάλει το χεράκι του, ή μάλλον την χερούκλα του στην κυριολεξία, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος τα επανένταξε, καθώς ήταν «κομένα».

Ο Δήμαρχος καλαμάτας, Παν. Νίκας, μιλώντας την Τετάρτη (5 Αυγούστου 2015) στους δημοσιογράφους επεσήμανε την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος με υλοποιούμενα έργα του ΕΣΠΑ, των οποίων οι εργασίες έχουν σταματήσει λόγω μη εξόφλησης λογαριασμών. Ο κ. Νίκας τόνισε πως είναι αναγκαίο να δοθεί λύση, με ολιγόμηνη παράταση του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 που λήγει στο τέλος του χρόνου και, φυσικά, με την παροχή χρηματοδότησης. Αλλιώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «θα γεμίσει η Ελλάδα με εκατοντάδες ημιτελή έργα», που θα είναι αδύνατον να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ. Επίσης σημείωσε, πως οι απλήρωτοι εργολάβοι ζητούν τόκους υπερημερίας από τους κυρίους των έργων, που είναι οι Δήμοι.

Τέτοια σταματημένα έργα, που υλοποιεί ο Δήμος Καλαμάτας, είναι η αντικατάσταση των σωλήνων ύδρευσης (το κατασκευάζει η ΔΕΥΑΚ), η ανάπλαση στην πλατεία Ανάληψης (δόθηκε εντολή για καλύτερη περίφραξη, προς αποφυγή ατυχήματος) και εκείνη στην πλατεία Ανάστασης, έργα των οποίων οι εργολάβοι δεν έχουν πληρωθεί για λογαριασμούς που έχουν υποβάλει.

Σχετικά με την ανάπλαση στον περιβάλλοντα χώρο του Μεγάρου Χορού, δεν έχει υπογραφεί σύμβαση, παρότι αυτό είναι δυνατόν, διότι ο εργολάβος – εξαιτίας των capital controls – δεν μπορεί να προμηθευτεί υλικά από το εξωτερικό, όπως οι στύλοι φωτισμού.

«Απαραίτηση προϋπόθεση για την πραγματοποίηση των έργων αυτών είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας χρηματοδότησης της χώρας από τους Θεσμούς, ώστε να είναι δυνατή η παροχή χρηματοδότησης μέσω του Προϋπολογισμού», σημείωσε ο κ. Νίκας.

Η διαπίστωση είναι γνωστή: Δεν υπάρχουν χρήματα, δεν γίνονται έργα. Εξετάζεται τουλάχιστον το θέμα της Ανάστασης να λυθεί έστω προσωρινά με κάποιο τρόπο, καθώς διανύουμε το μεσοκαλόκαιρο; Δηλαδή υπάρχει περίπτωση να αποκατασταθεί έστω προσωρινά με τσιμεντάκι το νότιο πεζοδρόμιο της Ναυαρίνου, που έχει επιστρωθεί με γαρμπίλι, έστω «ιδίοις εξόδοις» (του Δήμου), αφού δεν υπάρχει άλλος τρόπος;

Όλες οι άλλες διαπιστώσεις του Δημάρχου, είναι χωρίς ουσία και αντίκρισμα.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.