«Δεν έσταξε η ουρά του γαϊδάρου», αλλά…

0

Κάποτε, πριν αρκετά χρόνια, ο Παρασκευάς Αυγερινός, γνώριζε με ασφάλεια το αποτέλεσμα των εκλογών, λίγο μετά το άνοιγμα της κάλπης και πολύ πριν, πάντως, την ολοκλήρωση τής καταμέτρησης των ψήφων. Τώρα…

Πώς μου ήλθε αυτό στο νου; Μα φυσικά βλέποντας με τον τρόπο(;), τη μέθοδο(;), με την οποία υπολογίζουν τα ποσοστά στη Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ.

Για να γίνω σαφής: Στις εκλογές για ανάδειξη Προέδρου στη Μεσσηνία ψήφισαν 671 μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ. Στην Κάλπη βρέθηκαν 2 λευκά, 9 άκυρα και -ως εκ τούτου- 660 έγκυρα.

Κατά πάγια αρχή, τα ποσοστά σε οποιαδήποτε ψηφοφορία, υπολογίζονται επί των εγκύρων και όχι επί των ψηφισάντων. Κακώς κατά τη γνώμη μου, γιατί έτσι δεν καταδεικνύεται με το λευκό και το άκυρο ποσοστιαία η επιθυμία των εκλογέων, αλλά αυτά είναι «άλλου παππά Ευαγγέλια».

Επί του θέματος λοιπόν. Οι ιθύνοντες του τοπικού ΠΑΣΟΚ, υπολόγισαν τα ποσοστά τα οποία  πήρε ο κάθε υποψήφιος, επί των ψηφισάντων και όχι επί των εγκύρων, που αποτελεί την πάγια τακτική.

Έτσι έδωσαν:

  • Στη Φώφη Γεννηματά, με τους 358 ψήφους, ποσοστό 53,5%, αντί του ορθού 54,24%
  • Στον Ανδρέα Λοβέρδο, με τους 194 ψήφους, ποσοστό 28,9%, αντί του ορθού 29,39% και
  • Στον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, με τους 108 ψήφους, ποσοστό 16,1%, αντί του ορθού 16,36%.

Ασφαλώς και «δεν έσταξε η ουρά του γαϊδάρου», αλλά συνήθως οι λεπτομέρειες αποδίδουν… εικόνες όχι και τόσο εγκωμιαστικές.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.