Γενική κινητοποίηση για την αρχαία Θουρία

0

Να υπάρξει γενική κινητοποίηση φορέων και πολιτών για την προώθηση της ανασκαφικής έρευνας στην αρχαία Θουρία, αποφασίστηκε -μεταξύ άλλων- κατά τη χθεσινή (Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2017) σύσκεψη στο Δημαρχείο, στην οποία μετείχαν ο Δήμαρχος Παν. Νίκας, ο Πρόεδρος του «Διαζώματος» και πρώην υπουργός Στ. Μπένος και ο Καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης. Στη σύσκεψη πήραν ακόμα μέρος η εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Δήμητρα Πίκουλα, ο Διευθυντής του Ιδρύματος “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου”, Ξενοφών Κάππας, η Γιώτα Σβερκούνου – Τσαούση εκ μέρους της Εταιρείας των Φίλων της αρχαίας Θουρίας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Καλαμάτας.

Στη σύσκεψη, που διήρκεσε μία ώρα, αποφασίστηκαν τα εξής:

  1. Να υπάρξει γενική κινητοποίηση φορέων και πολιτών για την προώθηση της ανασκαφικής έρευνας στην αρχαία Θουρία.
  2. Να προωθηθεί άμεσα η διαδικασία υπογραφής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού (Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας), του Δήμου Καλαμάτας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου (υπήρξε τηλεφωνική συναίνεση της Περιφέρειας), με στόχο τη διασφάλιση της χρηματοδότησης των ανασκαφών.
  3. Να συμβάλει το «Διάζωμα» τεχνικά, οικονομικά και διαδικαστικά στις απαλλοτριώσεις και στις μελέτες αναστήλωσης, ενώ την προσπάθεια θα στηρίξει το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.
  4. Να αναλάβει η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, τη βελτίωση του δρόμου προς τον αρχαιολογικό χώρο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας χρηματοδοτεί εδώ και χρόνια το ανασκαφικό έργο στην αρχαία Θουρία.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.