Γάμος στα… σύννεφα του Ταϋγέτου

0

ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΤΑΫΓΕΤΟΥ, ΣΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ (2.404 ΜΕΤΡΑ)

Το πάθος του ζευγαριού για την ορειβασία το οδήγησε να επιλέξει την ψηλότερη κορφή της Πελοποννήσου, τον Προφήτη Ηλία του Ταϋγέτου (2.404 μέτρα), για να ανταλλάξουν όρκους αγάπης και πίστης, και να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου.

eos_gamos 7

Πρόκειται για τον αρχιτέκτονα μηχανικό Μιχάλη Μαλαπάνη και την δικηγόρο Ντιάνα Μαούνη, μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας, οι οποίοι το πρωί της Κυριακής (1/7/18), βρέθηκαν στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, στην κορυφή του Ταϋγέτου και παντρεύτηκαν με παπά και με κουμπάρο, παρόντων και δεκάδων φίλων τους, οι οποίοι από το Σάββατο συνόδευσαν το ζευγάρι και στάθηκαν κοντά τους στο μυστήριο του γάμου.

eos_gamos 2

Ο γαμπρός είχε φροντίσει για τα λουλούδια που θα προσέφερε στη νύφη…

Την όλη διαδικασία, από την παραμονή του γάμου, ο δημοσιογράφος Ηλίας Μαραβάς, που ήταν παρών και έζησε όλη την περιπέτεια, περιγράφει στην ΕΡΤ Καλαμάτας, ως εξής το γεγονός:

«Η διαδικασία του ασυνήθιστου αυτού γάμου ξεκίνησε από το μεσημέρι του Σαββάτου. Οι 60 περίπου καλεσμένοι βρέθηκαν στο καταφύγιο Ταϋγέτου του ΕΟΣ Σπάρτης, όπου και διανυκτέρευσαν. Το γλέντι στήθηκε μέσα στο πανέμορφο δάσος της περιοχής και παρά το πολύ κέφι οι χοροί σταμάτησαν λίγοι μετά τα μεσάνυχτα για να ξεκουραστούν οι καλεσμένοι.

eos_gamos 3

Η νύφη, πριν το μυστήριο του γάμου, μέσα στα σύννεφα…

Το πρωί της Κυριακής έχοντας σύμμαχο τον καιρό το ζευγάρι και οι φίλοι τους ξεκίνησαν για την κορυφή της Πελοποννήσου στα 2407μ. υψόμετρο. Όλα τα σύνεργα του γάμου κουβαλήθηκαν φυσικά με τα χέρια.

Η διαδρομή είναι περίπου 4,5 χιλ. και η υψομετρική διαφορά είναι κοντά στα 900 μέτρα, πράγμα που την καθιστά αρκετά δύσκολη με το πρώτο της κομμάτι να ανηφορίζει μέχρι τα Λακκώματα και τις Γούβες. Η συνέχεια μέχρι την κορυφή είναι πολύ εντυπωσιακή, καθώς η διαδρομή μπαίνει στις Πλάκες και ακολουθεί τις στρώσεις του ασβεστόλιθου, που μοιάζουν να έχουν διαμορφωθεί ως φυσικό λιθόστρωτο μονοπάτι.

eos_gamos 4

Κοπιαστική η ανηφόρα που οδηγεί στην κορυφή του Ταϋγέτου (2.404 μέτρα)

Φτάνοντας στις Πόρτες, το μεγάλο διάσελο της κορυφογραμμής, και αρχίζοντας την τελική ανάβαση προς την κορυφή, όλο το μεγαλείο του Ταϋγέτου ξεδιπλώνεται σταδιακά γύρω από τους ορειβάτες, με το Χαλασμένο Βουνό να ξεχωρίζει στα δυτικά. Ακολουθεί μια μικρή ανάβαση μέχρι την κορυφή Προφήτης Ηλίας. Η διάρκεια της ανάβασης ήταν κάτω από 2 ώρες για τους μυημένους και σχεδόν τρεις ώρες για τους λιγότερο “προπονημένους”.

eos_gamos 5

Στιγμές χαλάρωσης για τη νύφη πριν από τον γάμο

Όλοι οι καλεσμένοι έφθασαν στην κορυφή! Παρά το γεγονός ότι πολλοί από τους φίλους του ζευγαριού δεν είχαν ξανακάνει μία τόσο δύσκολη διαδρομή, ούτε είχαν κάποιοι ορειβατική εμπειρία, κανένας τους δεν εγκατέλειψε παρά την κούραση και τη δυσκολία της ανάβασης. Αυτό φυσικά οφείλεται στην πολύ καλή οργάνωση και στη βοήθεια των έμπειρων ορειβατών του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας. Όλα κύλισαν ιδανικά και όλοι βρέθηκαν στην κορυφή με ένα θαυμάσιο καιρό για τα δεδομένα του Ταϋγέτου.

eos_gamos 8

Και βέβαια γάμος χωρίς το Χορό του Ησαΐα και ρύζι, δεν γίνεται

Στην κορυφή ξεκίνησαν και οι προετοιμασίες για το μυστήριο. Μέσα στα πέτρινα καταλύματα ο γαμπρός και η νύφη έβγαλαν τα ορειβατικά τους μποτάκια και τα υπόλοιπα σύνεργα και φόρεσαν τα γαμπριάτικα και το νυφικό. Τα έθιμα τηρήθηκαν με το γαμπρό να ξυρίζεται και τη νύφη να καθυστερεί. Οι καλεσμένοι φυσικά τραγουδούσαν και χόρευαν με φόντο τις βουνοκορφές του Ταϋγέτου και το μαγευτικό τοπίο της κορυφής.

Μετά την κατάβαση της επιστροφής στο καταφύγιο περίμενε τους “ορειβάτες” καλεσμένους το παραδοσιακό γαμοπίλαφο.

Πολλά μπράβο αξίζουν στον Πάτερ Ειρηναίο από τα Ρίγκλια, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στο να πραγματοποιηθεί τελικά ο γάμος και στον κουμπάρο Σταύρο Ψυρόπουλο, ο οποίος ως έμπειρος ορειβάτης ανέλαβε την εποπτεία των «αρχάριων» καλεσμένων.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι γονείς του ζευγαριού βρίσκονταν συνεχώς στο καταφύγιο και φρόντιζαν για τις ανάγκες των καλεσμένων. Η υποδοχή που ετοίμασαν στους νεόνυμφους μετά την κατάβαση ήταν από τις πιο συγκινητικές στιγμές του γάμου!

«ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΞΕΧΑΣΩ ΠΟΤΕ»

“Είναι κάτι που δε θα ξεχάσω ποτέ το συναίσθημα που ένιωσα στην κορυφή με όλους του φίλους μας γύρω μας. Είχαμε πολύ άγχος γιατί είναι δύσκολο να ανέβουν τόσα άτομα μαζί στην κορυφή, αλλά χάρη στην συμβολή των έμπειρων ορειβατών όλα πήγαν τέλεια. Ευχαριστώ πραγματικά όλους τους φίλους που μοιράστηκαν μαζί μας αυτή τη χαρά και ελπίζω για όσους βρέθηκαν για πρώτη φορά στην Κορυφή του Ταϋγέτου να είναι η αφορμή να βάλουν στη ζωή τους τις εξορμήσεις στη φύση”, είπε η Ντιάνα Μαούνη.

Ο Μιχάλης Μαλαπάνης είπε: “Το βουνό μας έχει χαρίσει δυνατές στιγμές και έντονες συγκινήσεις. Θέλαμε τη μοναδική αυτή μας στιγμή να τη ζήσουμε σε ένα ιδιαίτερο μέρος όπως η κορυφή του Ταϋγέτου. Δε θα ξεχάσω πως ο καιρός ήταν τόσο καλός που συμβαίνει σπάνια στην κορυφή. Ήταν η πιο ευτυχισμένη μου ανάβαση και ευχαριστώ όσους ήταν μαζί μας”».

Να σημειωθεί πως πρόκειται για το δεύτερο γάμο που πραγματοποιείται στην κορυφή του Ταϋγέτου. Πριν από περίπου 20 χρόνια την ημέρα της εορτής του Προφήτη Ηλία, μετά την λειτουργία που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο εκκλησάκι της κορυφής, είχε γίνει επίσης γάμος. Είναι η πρώτη φορά όμως που οργανώνεται ορειβατική εκδρομή στον Ταΰγετο και λειτουργεί το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία αποκλειστικά για γάμο, πράγμα που έκανε πολύ πιο δύσκολο το εγχείρημα.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.