Αναγκαία πρόσθετη επιχορήγηση για τη δακοκτονία

0

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Είναι αναγκαία η άμεση επιχορήγηση από το Κράτος με το επιπλέον ποσόν που απαιτείται για τη δακοκτονία, το οποίο για την περιοχή μας ανέρχεται σε περίπου 650.000 €, διότι δεν επαρκούν τα 1.200.000 €, που έχουν κατανεμηθεί για τη δακοκτονία στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας, καθότι φέτος προστέθηκαν 900.000 ελαιόδενδρα στο πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας, η οποία αναφέρει τα εξής:

Τα χρήματα που έχουν κατανεμηθεί για τη δακοκτονία στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας είναι μόλις 20.000 ευρώ περισσότερα από πέρυσι (1.200.000 € για το 2017 ενώ πέρυσι 1.180.000 €), σύμφωνα με τη σχετική Υπουργική Απόφαση.

Φέτος, όμως, προστίθενται 900.000 ελαιόδενδρα στο πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου και, ευτυχώς, περιλαμβάνονται και πάλι στο πρόγραμμα δακοκτονίας οι Δημοτικές Κοινότητες Καλαμάτας και Βέργας, όπως είχε ζητήσει ο Δήμος Καλαμάτας. Τα προς ψεκασμό δένδρα ελιάς σε όλη την περιφέρεια της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας ήταν πέρυσι γύρω στα 7.600.000, ενώ φέτος είναι γύρω στα 8.500.000.

Επομένως, το κονδύλι είναι εντελώς ανεπαρκές για τους αναγκαίους ψεκασμούς, παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Καλαμάτας, σε συνέχεια συνεδριάσεως και αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου αποτυπώθηκε η κατάσταση, ζήτησε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την αύξηση των σχετικών πόρων, μεταξύ άλλων συναφών αιτημάτων.

Η βρώσιμη ελιά και το ελαιόλαδο Καλαμάτα ΠΟΠ είναι εθνικά προϊόντα. Η ζημιά που υπήρξε πέρυσι ήταν μεγάλη και το κακό, στην ποιότητα και στην ποσότητα, επομένως η σημαντική απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς και πλούτου για τη χώρα, δεν πρέπει με κανένα τρόπο να επαναληφθεί.

Είναι αναγκαία η άμεση επιχορήγηση από το Κράτος με το επιπλέον ποσόν που απαιτείται για τη δακοκτονία, το οποίο για την περιοχή μας ανέρχεται σε 650.000 ευρώ περίπου. Επίσης, είναι αναγκαία η εφαρμογή νέων μεθόδων, όπως ο έλεγχος των ψεκαζομένων περιοχών με GPS, όπως εδώ και χρόνια συμβαίνει στην περιοχή της Τριφυλίας.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.