Αμυδρές ελπίδες για το στρατόπεδο του 9ου Σ.Π.

0

Αμυδρές ελπίδες που μπορούν να διατηρηθούν για λίγο χρόνο ακόμα -μέχρι δηλαδή  την έκδοση της πρόσκλησης στρατευσίμων για κατάταξη με την 2018 Β΄ ΕΣΣΟ (Μάρτιος 2018)- υπάρχουν μετά και την πρόσφατη απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Λακωνίας Αθ. Δαβάκη (για το ΚΕ Μεταφορών), σημείωσε πως «μελετάται την παρούσα περίοδο, χωρίς να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις». Αυτό όμως, δεν αφορά μόνο στο συγκεκριμένο Κέντρο Νεοσυλλέκτων στο Ξηροκάμπι Λακωνίας, αλλά γενικότερα όλες τις αντίστοιχες υποδομές του Στρατού Ξηράς, τα Κέντρα Νεοσυλλέκτων δηλαδή, στις οποίες περιλαμβάνεται και το στρατόπεδο της Καλαμάτας.

Επαναλαμβάνει πάντως την ειλημμένη απόφαση, στο πλαίσιο της «αναδιοργάνωσης του συστήματος κατάταξης των νεοσυλλέκτων οπλιτών, η παρουσίαση να γίνεται απευθείας στις Μονάδες εκστρατείας», προσθέτοντας το γνωστό, πως «η εφαρμογή θα ξεκινήσει από τη 2018 Β΄ ΕΣΣΟ (Μάρτιος 2018)».

Ο Δήμος Καλαμάτας με αφορμή τη συγκεκριμένη εξέλιξη ανακοίνωσε ότι «στην απάντηση του Υπουργού επισημαίνεται ότι οριστικές αποφάσεις για το μέλλον των στρατοπέδων όπου τώρα εδρεύουν Κέντρα Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων, όπως το στρατόπεδο Παπαφλέσσα στην Καλαμάτα, δεν υπάρχουν. Ο σχετικός σχεδιασμός εκκρεμεί, επομένως υπάρχει ελπίδα για τη συνέχιση της λειτουργίας του στρατοπέδου Παπαφλέσσα, κάτι που θα κριθεί και από τις δικές μας προσπάθειες».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Η απάντηση του κ. Καμμένου προς τον Λάκωνα Βουλευτή έχει ως εξής:

«Σε απάντηση της (α) σχετικής Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Αθανάσιος Δαβάκης με θέμα «Αναστολή λειτουργίας του Κέντρου Εκπαίδευσης Εφοδιασμού Μεταφορών ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων» σας γνωρίζω, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη μου, τα ακόλουθα:

Κατ” αρχήν σας υπενθυμίζω ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αναλύθηκε με ουσιαστικό τρόπο κατά τη διάρκεια της συζήτησης της (β) σχετικής Επικαίρου Ερώτησης την οποία είχατε καταθέσει, στα πρακτικά της οποίας επιτρέψτε μου να σας παραπέμψω καθώς τα διαλαμβανόμενα τόσο στην πρωτολογία μου όσο και στη δευτερολογία μου ισχύουν απολύτως.

Σε κάθε περίπτωση σας επαναλαμβάνω ότι η αναδιοργάνωση του συστήματος κατάταξης των νεοσυλλέκτων οπλιτών εντάσσεται στη γενικότερη εν εξελίξει διαδικασία βελτιστοποίησης της λειτουργικότητας και της επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), διασφαλίζοντας εξοικονόμηση πόρων και πλήρη αξιοποίηση ανθρωπίνου δυναμικού, μέσων και υποδομών.

Υπό το πρίσμα αυτό, η εκπαίδευση των νεοσυλλέκτων οπλιτών θα πραγματοποιείται στις Μονάδες εκστρατείας, επιτυγχάνοντας την ταχύτερη ενσωμάτωσή τους σε αυτές, την αύξηση της επάνδρωσής των Μονάδων και τη βελτίωση της επιχειρησιακής τους ετοιμότητας, με εφαρμογή από τη 2018 Β΄ ΕΣΣΟ (Μάρτιος 2018).

Ειδικότερα αναφορικά με τη χρήση του στρατοπέδου «Κωνσταντίνος Δαβάκης», όπως και των λοιπών υποδομών του Σ.Ξ στις οποίες αναφέρεστε, εντάσσονται στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιοργάνωσης των ΕΔ, η οποία μελετάται την παρούσα περίοδο, χωρίς επαναλαμβάνω να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Τέλος σας διαβεβαιώ ότι οι προτάσεις του ΓΕΣ, οι οποίες αξιολογούνται από το ΥΠΕΘΑ, βασίζονται στην εξέταση της επιχειρησιακής βελτίωσης της λειτουργίας του Στρατού Ξηράς, συνεκτιμώντας πλήθος παραμέτρων με βασική όμως προτεραιότητα την επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και τη δραστική ενίσχυση των σχηματισμών και των μονάδων της παραμεθορίου».

Ο Δήμαρχος θυμίζουμε έχει ζητήσει συνάντηση από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, στον οποίον θα επιδώσει ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο αναφέρεται στους λόγους, για τους οποίους πρέπει να διατηρηθεί σε λειτουργία το στρατόπεδο Παπαφλέσσα στην Καλαμάτα και θα του αναπτύξει σχετική επιχειρηματολογία.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.